Søkemotoroptimalisering

Søkemotoroptimalisering (SEO) er prosessen med å øke synligheten gjennon økt kvalitet og mengden trafikk fra en søkemotor til et nettsted eller en webside.
Søkemotoroptimalisering blir noen ganger forkortet SEO optimalisering, selv om dette ikke blir helt korrekt da SEO står for «Search Engine Optimization» eller «Search Engine Optimizer».

Da denne siden primært fokuserer på å hvordan starte en nettbutikk så er det å ha SEO i bakhode helt fra starten noe som er viktig. For å selge produkter så trenger man besøkende til sin nettbutikk og dette kan komme fra enten betalt trafikk, altså annonser, eller gratis (organisk) trafikk. Det er på denne siden vi skal ta for oss «gratis» trafikk.

Selv om vi her fokuserer på starte en nettbutikk så er det samme fremgangmåte og tenkemåte man benytter seg av uavhengig om det er for en produkt-side eller er vanlig artikkel-side man ønsker å søkemotoroptimalisere.

innholdsfortegnelse

Hva er søkemotoroptimalisering?

Hva er søkemotoroptimalisering?

Søkemotoroptimalisering er å benytte forskjellige metoder for å øke en sides ranking hos søkemotorer som for eksempel google. Å komme inn på side 1 hos Google vil ofte generere mye mer trafikk enn om man er på side 2 og utover. Når man snakker om SEO så nevnes det ofte Onsite og Offsite SEO, dvs ting man gjør på sin egen side (tittel, innhold, meta-beskrivelse, bilder etc) og ting som gjøres off-site som f.eks. linkbygging.

Definisjon

Hva er SEO? For å forstå definisjonen av søkemotoroptimalisering så er det tre hovedpunkter det er viktig å bryte ned for å forstå hva SEO er for noe og trafikken som dette genererer:

  1. Kvalitet på trafikken: Du kan tiltrekke deg alle besøkende i Norge eller hele verden for den saks skyld, men hvis de kommer til nettstedet ditt fordi Google forteller dem at du kan mye om Apple-produkter, når du virkelig er en bonde som selger epler, er det ikke kvalitets-trafikk. I stedet ønsker du å tiltrekke deg besøkende som virkelig er interessert i de produktene du tilbyr.
  2. Kvantitet på trafikken: Når du har funnet de rette personene (se punkt 1) til å klikke inn til din side fra søkeresultatsidene (SERP – Search Engine Result Page), er desto mer trafikk bedre.
  3. Organiske resultater: Organisk trafikk er all trafikk man ikke trenger å betale for.

Hvordan søkeoptimalisere en nettside

Det er mange forskjellige metoder for å søkemotoroptimalisere en nettside. Her er 10 områder som man må ha fokus på for muligens å få mer suksess når det gjelder SEO på din side:

Søkemotoroptimalisering av en nettside (SEO optimalisering)
Søkemotoroptimalisering av en nettside

Fokus nøkkelord eller nøkkelfrase

Finne ett eller flere fokus nøkkelord eller nøkkelfrase (focus keyword/keyphrase) for hver enkelt side som du ønsker å rangere for i Google eller andre søkemotorer. Slik som på denne siden så er det ordet «søkemotoroptimalisering» som er vårt fokus nøkkelord som vi har valgt å optimalisere for. Det er viktig at søkeordet man ønsker å rangerer for er det som siden faktisk handler om. Selv om Apple eller iPhone har langt flere søk enn «søkemotoroptimalisering» så er det ikke noen grunn å optimalisere for dette da siden ikke omhandler dette og man får da lav kvalitet på trafikken (se definisjonen) og mest sannsynlig høy fluktfrekvens (bounce rate).

Når du skriver en artikkel, blogginnlegg eller en produktside og basert på den nøkkelfrasen du vil at innlegget skal rangere for, og for at Google skal forstå det, må du bruke nøkkelordet i hele teksten. Distribusjon av nøkkelordet handler om det: har du brukt nøkkelfrasen (og/eller synonymer og relaterte nøkkelfraser) gjennom hele teksten, på en balansert måte? Det er nemlig viktig at nøkkelordet er distribuert i hele teksten og ikke kun innenfor ett spesifikt avsnitt.

Hvis hele siden skal rangere for et bestemt nøkkelord, vil søkemotoren forvente at ordet eller frasen blir nevnt gjennom hele teksten. Hvis du ikke bruker nøkkelordet gjennom hele teksten, vil de ikke vite om hele teksten faktisk dekker emnet.

Tittel

En tittel burde være en rask forklaring om hva siden inneholder. Forsikre deg om at tittelen inneholder nøkkelordet.
Formålet med tittelen din er å få folk til å klikke på den fra for eksempel Google, komme til nettstedet ditt og lese innlegget ditt eller kjøpe produktet ditt.
Tittelen har to mål som du ønsker å oppnå:

  1. Den skal hjelpe deg å rangere et nøkkelord/nøkkelbegrep
  2. Den skal gjøre at brukeren ønsker å klikke på den for å komme til siden din.

Google bruker klikkfrekvensen CTR (click-through rate) når de bestemmer hvor relevant din tittel er for et bestemt søkeord. Selv om du i utgangspunktet rangerer bra, men ingen klikker på resultatet, vil mest sannsynlig rangeringen din bli dårligere over tid.
Det motsatte gjelder også. Til å begynne med kan du bli plassert lavere i søkeresultatene, men hvis mange klikker på din tittel vil Google legge merke til det og muligens rangerer deg høyere da de ser at din tittel er relevant for dette søket.

Så på lang sikt har tittelen din en direkte innflytelse på rangeringen din.
En tittel bør ikke være for lang eller for kort. Google en fast bredde på ca 5-600 px for titlene. Hvis tittelen din er lenger enn 600 piksler, vil Google fjerne det overflødige. Dette er ikke noe du ønsker. Du bør også unngå å kaste bort plassen ved å gjøre tittelen for kort og heller legge til en CTA (Call To Action) eller info slik vi har gjort på denne artikkelen ved å legge til «10 steg for suksess».

URL (Uniform Resource Locator)

SEO-vennlige URL’er – Hva er det?
Først som sist. Nøkkelordet som du ønsker å søkeoptimale burde være i URL’en (permalinken) til artikkelen.

Viser hvordan en SEO URL kan se ut.
SEO-vennlig URL

Noen punkter som ofte går igjen i hva folk lurer på er: «Bør jeg eller bør jeg ikke ha med kategorien i URL’en? Bør nettaddresen være så kort som mulig? Bør jeg fylle URL’en med fokusord?»
Noen grunnregler man burde ha i tankene når man skal lage en SEO-vennlig URL.

  • Fokuser på det viktigste i nettadressen. Fjern ord som «og», «men»,»i»,»av», dvs ord som ikke tilfører noen verdi til URL’en. Ord som «er» eller «har» er ikke nødvendig i nettadressen din for å tydeliggjøre hva siden handler om.
  • Hold lengden på nettadressen så kort som mulig, da dette er bedre for leseren og gir et bedre fokus på din side. Selve lengden er ikke noe problem da Google viser hva de synes er viktig for den besøkende. Husk at titler og beskrivelser er kuttet til 512 piksler, og det samme er nettadressen din.
  • Ikke bruk understrekninger, da disse forbinder ordene og gjør dem til ett. Bindestrek er å foretrekke.

SEO-vennlige URL’er for blogger og nyhetssider

http://example.com/post-tittel/
Hvis nettstedet ditt som helhet har en sterk sammenheng, kan du vurdere å fokusere kun på innleggstittelen for å opprette en SEO-vennlig URL.

http://example.com/kategori-navn/post-tittel/
Hvis nettstedet ditt er en side hvor du skriver om forskjellige emner, kan du legge til emnet eller kategori som vil tydeliggjøre hva siden og artikkelen handler om.

http://example.com/dd/mm/yyyy/post-tittel/
Hvis nettstedet ditt har daglige nyheter eller artikler og de er relatert til en dato, må du huske å ta med datoen også i URL-en. Anbefaler dette kun der hvor datoen har betydning for innholdet.

SEO-vennlige URL’er for nettbutikker

http://example.com/produkt-navn/
Har du få produkter eller produktene faller innunder samme kategori så kan man benytte denne URL-strukturen.

http://example.com/kategori-navn/produkt-navn/
Hvis nettbutikken inneholder kategorier som gjør det lettere for besøkende å finne frem bør du inkludere disse kategoriene også i nettadressen. Du bestemmer da selv om kategoriene dine legger til en verdi til produktet og URL-en.

SEO-vennlige URL’er for en bedrifts nettsider

http://example.com/kontakt/
http://example.com/om-oss/

Hvis nettstedet til bedriften inneholder informasjon om selskapet og/eller tjenestene som man tilbyr bør man gå for den korteste URL-adressen som mulig.

Meta beskrivelse

Hva er en metabeskrivelse? Meta beskrivelsen er et forslag for tekst som skal vises på Google sine SERP (søkeresultatsider).
For denne siden så ser du hva vi har lagt inn som meta beskrivelse i bildet lengre opp i denne artikkelen om URL’er. Det er teksten som vises under URL’en til nettsiden.

Tidligere så fortalte denne teksten Google hva siden inneholdt, men i dag er Google såpass «lur» at den leser hele siden for å vite hva som er innholdet. Da metabeskrivelsen (engelsk: Meta description) er et forslag til tekst som Google bruker som oftest denne teksten på søkeresultatsidene, men unntak kan selvfølgelig forekomme.

For god SEO så bør meta-beskrivelsen inneholde fokusordet eller fokus-frasen.

Innhold

Skriv en artikkel for leseren og ikke for SEO, men ha SEO optimalisering i bakhodet når du skriver artikkelen. Lengden på artikkelen kommer veldig an på hva som er innholdet, men en liten grunnregel er at en side burde ha minimum 300 ord og helst 600 ord. Desto mer innhold som er på en side desto lettere kan Google forstå hva en side er om.

Også ved å ha en lengre artikkel så kan man også få inn flere fokusord som man kan ranke på hos søkemotorene.

Overskrifter

Bruk overskrifter og underoverskrifter for å gjøre lesingen av artikkelen lettere og for å dele opp lange avsnitt i mindre bulker.
Lesere liker ofte å skumlese overskrifter, bilder etc før de leser hele artikkelen, så ved å bruke overskrifter og underoverskrifter hjelper du leseren å få overblikk over teksten og dens innhold.
Overskrifter er også vikig med tanke på blinde og svaksynte som bruker skjermlesere. En skjermleser tilbyr også snarveier som brukes til å navigere mellom de forskjellige overskriftene.
Husk at god tilgjengeligheten og lettlesthet er normalt bra for SEO.

Hvis brukere som kommer inn på en side som inneholder flere tusen ord uten noen overskrifter og ikke raskt vil finne det de er ute etter vil de som oftest forlate nettstedet ditt raskt. Google plukker opp i slik adferd av brukere og vil «konkludere med» at brukerne ikke fant det de lette etter, noe som kan gi siden din lavere rangering.
Så konklusjonen er: Bruk overskrifter og gjerne ha fokus-ordet ditt i dem.
Ved lengre artikler kan du som sagt ha flere fokusord.

I de fleste publiseringssytstemer (CMS – Content Management System) som for eksempel WordPress og Shopify så kan man strukturere overskriftene inn i forskjellige nivåer.
De mest brukte er H1 – H6, mens man oftest ikke har så dyp struktur at man trenger å benytte seg av nivå dypere enn H4.
Tenk på hvordan en bok er oppbygd.
H1 vil da her være tittelen på boken (og den burde man bare ha en av). H2 vil være de forskjellige kapitlene, mens H3 og utover vil være de forskjellige underoverskriftene.
Hvis vi ser på hvordan denne siden er strukturert ned til akkurat den teksten du nå leser så er den strukturert på følgende måte:
H1 og tittel er «Søkemotoroptimalisering»
H2 er «Hvordan søkeoptimalisere en nettside»
H3 er «Innhold»
H4 er «Overskrifter»

Synonymer

Å gjenta samme søkeord flere ganger er ikke alltid det beste. Google liker variasjoner. Det er også sannsynligvis enklere å skrive en tekst uten å gjenta samme nøkkelord eller nøkkelbegrep hele tiden. Ved å bruke forskjellige versjoner av nøkkelfrasen din gjør det innholdet ditt enklere å lese for folk. Du trenger ikke å bekymre deg for Google, da den forstår kontekst og synonymer bedre og bedre.

Bilde(r)

Bruk «alltid» bilder. Når man bruker bilder vil det som oftest hjelpe leserne å forstå artikkelen eller produktet ditt bedre. Illustrere hva du mener med et diagram, vis produktet ditt fra flere sider eller funksjoner eller bare lage dine innlegg mer lokkende.

Bilder har fire tekstfelter hvor noen bør brukes, mens andre kan utelates. Her er en beskrivelse av de forskjellige bildefeltene.

Alt-tekst (Alternativ tekst) / Alt Text (Alternative Text)

Google sin artikkel om bilder sier: «Når du velger alt-tekst, fokuser på å lage nyttig, informasjonsrikt innhold som bruker nøkkelord på riktig måte og er i sammenheng med innholdet på siden».
Alt-teksten skal beskrive hva som er på bildet og funksjonen til bildet.
Hvert bilde bør altså ha en alt-tekst. Ikke bare for SEO-formål, men også fordi blinde og svaksynte ellers ikke vet hva bildet handler om. Alt-taggen brukes av skjermlesere, som er nettlesere som brukes av blinde og svaksynte. Disse skjermleserne forteller dem hva som er på bildet ved å lese alt-taggen.
Så hvis du bruker et bilde som en knapp for å kjøpe produkt A, bør alt-teksten si: «knapp for å kjøpe produkt A.»
Hvis bildet ditt er av et spesifikt produkt, bør du inkludere både det fullstendige produktnavnet og produkt-IDen i alt-taggen, slik at det lettere kan bli funnet.

Optimalt så anbefales det å legge til fokus nøkkelord eller nøkkelfrase i alt-tekst’en til ett eller flere bilder.

Eksempler fra google på hva som er bra og dårlige Alt-tekster:

Dårlig (mangler alt-tekst): «»
Dårlig (Søkeordeksess): «valp hund baby hund valp valper valper hunder valper valper labrador pointer valp jack russell terrier valper hundemat billig hundemat valpemat»
Bedre: «valp»
Best: «Dalmatiner-valp leker med pinne»

Tittel / Title

Som standard brukes filnavnet som tittelattributt, så det kan være en god idé fra starten av at når man laster opp et bilde til sin side så endrer man navnet på filen/bildet på forhånd. Ikke last opp bilder med navn IMG2312.JPG eller liknende, men endre navnet til for eksempel «produktnavn».jpg.
Tittelattributtet vises som en verktøytips når du holder musepekeren over elementet.

Tittelen er en attributt som brukes til å gi tilleggsinformasjon om bildet. Flere andre SEO-sider påpeker at Google ikke bruker tittelen til søkeord-rangering, så det er ikke fullt så viktig å optimalisere denne. Vi har dessverre ikke funnet noen som kan enten bekrefte eller avkrefte dette.

Bildetekst / Caption

Bildeteksten er teksten som følger med bildet på siden. Hvis du ser på bildet lenger ned i denne artikkelen, er det teksten som står under. Hvorfor er bildetekster viktige for bilde SEO? Fordi folk bruker dem når de skumleser en artikkel. Folk pleier å skumme igjennom overskrifter, bilder og bildetekster når de skummer en webside.

Neil Patel skriver følgende på sin blogg som er verdt å få med seg når det gjelder bildetekst: «Bildetekster under bilder leses i gjennomsnitt 300% mer enn selve innholdet»

Beskrivelse / Description

Beskrivelsen brukes på siden for bilagsvedlegg.
Når du setter inn et bilde i et innlegg eller en side velger du hvor du vil at bildet skal lenke til. En vedleggsside er et av alternativene.
Tittelen og beskrivelsen du angir i mediebiblioteket er det som vil vises på siden. Dette er ikke artikkel-siden som du lager, men en ekstra side som f.eks. WordPress opprettet nettopp for dette bildet. Dette er ikke viktig for SEO med mindre målet ditt er å rangere vedleggssidene.
Når skal du vurdere vedleggssider?

Det er noen få tilfeller der dette gir mening. Fotografer eller enkeltpersoner som er avhengige av bilder for å fortelle sin historie, kan være lurt å gjøre bruk av vedleggssider for å beskrive et innhold. Det er ingen begrensning for mengden innhold du kan inkludere i en bildebeskrivelse, og feltene støtter HTML slik at du kan linke tilbake til den opprinnelige kilden.
Husk: Hvis du ikke bruker unike beskrivelser for hvert enkelt bilde kan søkemotorer oppfatte det som duplikatinnhold.

Interne linker

Kontekstuell lenking (Engelsk: Contextual linking) er interne linker på din side, og da fra en artikkel til en annen. Disse linkene skal være relevant for den artikkelen du skriver.
De viktigste sidene dine er sannsynligvis ofte veldig relevante å nevne fra flere sider/artikler på nettstedet ditt, så du lenker ofte til dem. Google bruker lenkene dine for å samle informasjon om siden du lenker til. Den bruker ofte ankerteksten (lenketeksten) for å forstå hva siden du lenker til handler om. Disse ankertekstene (lenketekster) kan man med fordel bruke forskjellige fokusord på når man linker.

På linker til denne artikkelen fra andre sider så kan vi for eksempel bruke følgende lenketekster: «søkemotoroptimalisering», «Hvordan søkeoptimalisere en nettside» og «tips til søkemotoroptimalisering».
Det viktigste er uansett at linken passer inn til innholdet du skriver om og at den ser naturlig ut i tenksten.

Kontekstuell lenking for blogger

For blogger bør man skrive mye om de emnene man ønsker å rangere for. Man bør skrive noen hovedartikler (hjørnesteinsartikler/cornerstone article) samt skrive forskjellige innlegg som man deretter linker mellom dem. På denne måten vil man sørge for at de viktigste sidene har både de fleste linkene og de mest relevante linkene.

Kontekstuell lenking for nettbutikker

Kontekstuelle linker er anderledes i en nettbutikk. Man har som oftest ikke noen hovedsider om produkter som er ment for å kun informere, men man har en produktside hvor folk kan kjøpe produktet. En kontekstuell link er ment til å sende en bruker videre til en annen artikkel eller side og dette er ikke noe man ønsker på en nettbutikk. Man ønsker at den besøkende skal være på siden og kjøpe produktet eller tjenesten.

Det er selvfølgelig noen unntak til dette og det er som følger:

  • Hvis man har en side som har en anmeldelse av produktet så ønsker man å linke til produktsiden.
  • Har man en side som har en produktpakke så kan man linke til det enkelte produkt.
  • Linker til relaterte produkter eller liknende produkter. Det kan hende at det produktet den besøkende ser ikke er akkurat det han eller hun er ute slik at man kan vise alternativer.
  • Vi skrev over å lenke fra en produktpakke til det enkelte produkt. Den andre veien er også selvfølgelig noe man svært gjerne ønsker. Dette, og linker til «ofte kjøpt sammen» for å få såkalt merkjøp (upsell).

Eksterne/utgående linker (outbound links)

Hva er eksterne linker?
En ekstern lenke er en lenke som peker mot ethvert annet domene enn det domenet koblingen eksisterer på. Altså fra ditt domene og til et hvilket som helst annet domene.
Har du skrevet noe eller undersøkt noe så henvis til det nettstedet ved en ekstern link.
Vi har blant annet i denne artikkelen brukt informasjon vi har funnet hos Moz.

Innkommende linker (inbound links / backlinks)

Dette er ikke noe man fort gjort kan gjøre ved opprettelsen av artikkelen eller produktsiden.
Veldig kort (men ikke helt presist) er at desto flere som linker til din side, desto bedre.

For people to discover your website, you need to build pathways and big, flashing signs that lead them there. In digital marketing terms, this means you need links, links and more links.

~Luisito Batongbakal, MonitorBacklinks.com

Dette omfattende og har en egen artikkel som du kan lese om her: (Artikkel kommer).

Sidehastighet (Page speed)

Hva er sidehastighet?
Sidehastighet kan beskrives enten i «sideinnlastingstid», dvs tiden det tar å vise innholdet fullt ut på en spesifikk side, eller «tid til første byte» som betyr hvor lang tid det tar før nettleseren din mottar den første byten med informasjon fra webserveren.
Google har indikert nettstedets hastighet og da sidenhastigheten som et av signalene som brukes av algoritmen for å rangere sider.

Sidehastighet er også viktig for brukeropplevelsen på siden din. Hvis din side bruker f.eks. 10 sekunder på å lastes inn så har veldig mange besøkende avbrutt innlastingen og gått til en annen side.
Det er også gjort undersøkelser som sier at en økning fra 1s til 3s innlastingstid vil føre til en fluktfrekvens (bounce rate) på 32% av brukerne mens hvis det går fra 1s til 5s så økes dette til 90%.

Du kan måle din sidehastighet hos Google sin PageSpeed Insights eller sjekker andre verktøy her: (Artikkel kommer).

Hvordan øke hastigheten på nettstedet ditt

Den første indikatoren for hastigheten på et nettsted er den totale filstørrelsen som skal lastes ned til brukeren. Dette vil være bilder, script og filer som er nødvendig for å gjengi siden riktig.
Ut fra dette kan vi konkludere med at: Hvis du reduserer mengden informasjon som er nødvendig for å laste et nettsted riktig, vil den lastes raskere!
Så hvordan gjør vi det? – Her har vi satt opp noen punkter som kan gjennomføres:

  • Reduser størrelsen på bildene dine. Enten gjør det selv eller via applikasjoner eller websider som f.eks Imagify eller resizeimage.net
  • Forbedre JavaScript og Cascading Stylesheets (CSS). Hvis du ikke har teknisk innsikt så er det ikke så mye du kan gjøre her, men du kan eventuelt se på en annen Theme som har mindre/bedre kode.
  • Bruk en hurtigbuffer (cache). De fleste CMS har egne plugins som kan benyttes, som f.eks. WP Super Cache eller W3 Total Cache
  • Bruk av CDN (Content Delivery Network). Har du en side med mye trafikk så kan du spre lasten på flere servere og da redusere innlastingstiden på siden ved at brukeren henter fra den serveren som er nærmest.
  • Lag AMP-sider (Accelerated Mobile Page). Dette kan være omfattende eller enkelt. I wordpress så finnes det en AMP-plugin som gjør dette automatisk.
    Hastighet for mobiler er meget viktig da normalt mer enn halvparten av søk kommer fra mobile enheter.

Søkemotoroptimalisering Google

Den største grunnen til at man ofte nevner Google når man snakker om søkemotoroptimalisering er at Google på verdensbasis står for over 92% av alle søk, og for Norge så er det enda høyere.

Markedsandelen til Google i Norge er i følge statcounter på hele 96,42% (mai 2020) mens Bing ligger på andreplass med 2,01%. På de påfølgende plassene har man Yahoo! (0,93%), DuckDuckGo (0,37%), Ecosia (0,09%) og Kvasir (0,08%).
Forskjellen blir enda større hvis man kun ser på mobil-trafikk da har Google hele 98,57% markedsandel.

Markedsandeler søkemotorer for Norge (Google, Bing, Yahoo!, DuckDuckGo, Ecosia og Kvasir)
Markedsandeler for søkemotorer for Norge mai 2020.

Trafikk som kommer fra side 1 på Google sin SERP ligger på ca 90-95% og posisjon 1 får rundt 30-35% av denne trafikken.

Et morsomt SEO sitat som passer godt i denne settingen.

The best place to hide a dead body is on page two of Google.

Den makabre humoren spiller på det som vi nettopp har skrevet om. Veldig få ser på side 2 (og utover) på Google, så det er viktig å komme seg inn på side 1 på SERP (Search Engine Result Page).

Hvilke fordeler gir søkemotoroptimalisering?

De fordelene som søkemotoroptimalisering gir, er at hvis du har en blogg eller en nettbutikk så vil du at folk skal finne den. Som vi skrev innledningsvis så er det generelt sett to hovedmåter du kan få denne trafikken på og det er enten betalt eller gratis.
Akkurat nå er det muligens noen som søker etter akkurat det du skiver om eller det du ønsker å selge, så dette ønsker du selvfølgelig at brukerne ser. Hver dag i Norge foretas det flere millioner av søk via google.

Så, for å få din artikkel eller ditt produkt til å vises i Google SERP så trenger du å søkemotoroptimalisere din artikkel eller produktside.
Husk at brukere som søker etter akkurat ditt produkt er i «kjøpemodus» og vil normalt ha en større konverteringsfrekvens enn brukere som ser en annonse for det samme produktet mens han eller hun leser en vilkårlig artikkel på nett. Kort fortalt så kan vi si at noen av de fordelene som søkemotoroptimalisering gir er følgende:

  • SEO fører til bedre brukeropplevelse
  • SEO gir deg kvalitetstrafikk
  • SEO fører normalt til høyere konverteringsfrekvens og da økt salg
  • SEO forbedrer nettstedets hastighet
  • SEO kan gi deg en konkurransefordel
  • SEO kan redusere kostnader siden det er «gratis» og ikke involverer betalt reklame
  • Og til slutt: SEO vil kunne øke trafikken til nettstedet ditt!

Søkemotoroptimalisering tips

Husk at Søkemotoroptimalisering er en langsiktig strategi hvor det kan ta fra 6 til 12 måneder å se en optimal rangering. SEO er også noe som man bør følge med på, måle og justere etter hvert. Dette er ikke noe som man gjør en gang og er ferdig med det.

Pris

Hva koster SEO?
SEO koster alt fra 0 til mange tusen.
Ønsker du å gjøre alt selv eller vil du at noen andre skal gjøre det for deg?
Hvis du gjør det selv så kan det fortsatt koste penger, men er ikke nødvendig. Det som da ofte koster, ved siden av tiden du bruker, er verktøy som du kan benytte for hjelp eller til analyse og overvåking. Mange verktøy er gratis og en del koster penger. Vi har ramset opp en del i artikkelen om verktøy.

Jeg vil anbefale deg, så fremst du har tid til det, å gjøre det meste selv. Det koster mye mindre og du lærer så utrolig mye av å gjøre det selv.
Husk at SEO ikke en engangs strategi, men noe som gjøres løpende og hvor man burde følge med for å hele tiden være rangert så høyt som mulig.
Hvis du betaler noen andre for å ta seg av din søkemotoroptimalisering så vil du sannsynligvis måtte gjøre det også i fremtiden.

Hvor mye det koster er selvfølgelig avhengig av hvor stor nettside du har, hvor mye du ønsker bistand til, om du ønsker å analysere eksisterende innhold eller ønsker du å finne nye søkeord? Prisene begynner på normalt fra 5000,- og oppover. Til denne prisen så får man ikke så veldig mye, men en enkel analyse.
Så hvis du lurer på «hva koster søkemotoroptimalisering» så vil svaret være at SEO byråer har normalt en timepris fra 900,- og oppover.

Kurs

SEO kurs for nettbutikker og generelle kurs i søkemotoroptimalisering finnes det mange av, men de fleste er på engelsk (Udemy, Pluralsight, Lynda m.fl.).
Vi har brukt Utdannet.no flere ganger og innenfor forskjellige temaer og kan stå inne for det de har å tilby. En av fordelene vi ser med denne leverandøren, i tillegg til at det er på norsk, er man man betaler en fast månedspris og kan ta så mange kurs man bare ønsker for en fast sum.
Sjekk de ut her: Utdannet.no

Sluttnote – Eksperiment

Gjennom denne teksten så har du kanskje oppdaget at vi ikke er konsekvent med hvordan vi skriver forskjellige ord. Noen ord som for eksempel metabeskrivelsen, har vi skrevet «meta beskrivelsen» og «meta-beskrivelsen». Dette er gjort forsettelig for å analysere hvordan dette blir tatt opp av Google. Vi vet av analyse at dette ordet, og mange andre ord, skrives forskjellig (les: søkes etter på Google) fra person til person og vi ønsker å se om vi får treff på de forskjellige stavemåtene eller om Google ser på de som ett.

Diskuter økemotoroptimalisering i forum-kategorien under.

 
Notifications
Clear all

Forum - Page Not Found

404

Oops! The page you requested was not found!

You can go to Forum Home page or Search here

 

 

 

Share: